Οι ποικιλίες καρπουζιού που καταναλώνονται σήμερα, μπορούν να φτάσουν και αρκετά κιλά βάρους. Το καρπούζι εξωτερικά είναι λείο, με αποχρώσεις του πράσινου πόνου και μερικές φορές με εναλλασσόμενες σκούρες και ανοιχτόχρωμες πράσινες ρίγες. Ο φλοιός είναι σκληρός με πάχος περίπου ένα εκατοστό και με λευκό χρώμα εσωτερικά. Το κύριο μέρος του καρπουζιού εσωτερικά είναι μαλακό, κόκκινο, περιέχει πολλούς μαύρους (ή λευκούς) σπόρους και περιέχει μεγάλες ποσότητες νερού. Ένα καρπούζι περιέχει ζάχαρη περίπου 6% και νερό κατά 91%. Όπως πολλά άλλα φρούτα, το καρπούζι περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C.
Τα μικρά μανταρίνια μπορεί με την πρώτη ματιά να μην εντυπωσιάζουν με το μικροσκοπικό τους μέγεθος, αλλά έχουν θρεπτικά συστατικά που είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά. Πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες Α και C, που θωρακίζουν τον οργανισμό από ιούς και λοιμώξεις, τα μανταρίνια είναι επίσης πολύτιμη πηγή υδατανθράκων, σιδήρου, καροτίνης και φωσφόρου. Αλλά τα μαγικά συστατικά δεν σταματούν εδώ. Το νάτριο, η πρωτεΐνη, το ασβέστιο, το κάλιο, το μαγνήσιο και το φολικό οξύ είναι μερικά ακόμη από τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.
Η πορτοκαλιά είναι ένα φρούτο που προέρχεται από πορτοκαλιές και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή εσπεριδοειδή. Το σχήμα του είναι σφαιρικό ή ωοειδές και η φλούδα του είναι είτε παχιά είτε λεπτή, ανάλογα με την ποικιλία. Όσον αφορά τη σάρκα, είναι τυπικά πορτοκαλί ή πορτοκαλί - έως - κόκκινη ποικιλία. Η εξωτερική επιφάνεια της φλούδας είναι σχετικά ανώμαλη και έχει μικρές αδενικές κηλίδες, παράγοντας αρωματικό αιθέριο έλαιο.
Το πορτοκάλι είναι ο χρυσός καρπός της Μεσογείου και είναι η πιο σημαντική και νόστιμη πηγή βιταμινών. Συγκεκριμένα, ο χυμός από τα πορτοκάλια έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και βρίσκεται σε κάθε υγιεινή διατροφή. Τα πορτοκάλια είναι πολύ σημαντικά σε κάθε δίαιτα γιατί ενώ είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα απαραίτητα για τον οργανισμό μας, περιέχει επίσης πολύ λίγες θερμίδες. Τα πορτοκάλια είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη Α, κάλιο, νάτριο, σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο, πρωτεΐνες και νερό.
Καθημερινά, νέες μελέτες φέρνουν στο φως όλο και περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες από την κατανάλωση πορτοκαλιών. Αναζωογονεί το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθά τον οργανισμό να αμυνθεί σε πολλούς ιούς και τέλος, προστατεύει από υπέρταση, καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά.
Navel
Είναι η κυρίαρχη ποικιλία (περίπου 60%) της ελληνικής παραγωγής. Καλλιεργείται κυρίως στην Αργολίδα. Ο καρπός είναι μεγάλος, σφαιρικός και μερικές φορές προεξέχων αφαλός. Η σάρκα είναι τραγανή με ωραίο άρωμα και σπόρους. Μια συντελεστής απόδοσης χυμού, που έχει μια ελαφρώς πικρή.
Συλλέγεται από Νοέμβριο έως Μάρτιο.
Navelina
Έχουν σφαιρικό καρπό, ελαφρώς οβάλ, μεσαίου μεγέθους, με μικρό αφαλό και χωρίς σπόρια. Η σάρκα τους είναι λιγότερο γλυκιά από το Merlin αλλά με περισσότερο χυμό.
Συλλέγεται από τον Οκτώβριο έως τον Ιανουάριο.
Valencia
Έχουν σφαιρικό καρπό, ελαφρώς οβάλ, μεσαίου μεγέθους, με μικρό αφαλό και χωρίς σπόρια. Η σάρκα τους είναι λιγότερο γλυκιά από το Merlin αλλά με περισσότερο χυμό.
Συλλέγεται από τον Οκτώβριο έως τον Ιανουάριο
Τα λεμόνια είναι ο καρπός που προέρχεται από λεμονιές και ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών. Χρησιμοποιείται κυρίως στη μαγειρική με τη μορφή χυμού ή με τη φλούδα για την παρασκευή γλυκών. Ο χυμός λεμονιού περιέχει περίπου 5% κιτρικό οξύ και αυτός είναι ο λόγος που έχει ξινή γεύση. Κυριότερες ποικιλίες λεμονιού είναι οι Interntonato, Maglino, Zampetaki και Adamopoulou. Τα λεμόνια περιέχουν βιταμίνη C, η οποία θεωρείται το ιδανικό φάρμακο για τη θεραπεία λοιμώξεων και άλλων προβλημάτων υγείας. Η συγκομιδή στην Ελλάδα είναι κυρίως από τον Οκτώβριο έως τα τέλη Μαρτίου.
Οι πατάτες είναι ένα ευρέως καλλιεργούμενο ριζικό λαχανικό που είναι πλέον μία από τις πιο συχνά καταναλώσιμες και ευέλικτες καλλιέργειες παγκοσμίως. Οι πατάτες διατίθενται σε διάφορα χρώματα, σχήματα και μεγέθη και μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Όσον αφορά τη διατροφή, οι πατάτες είναι μια καλή πηγή υδατανθράκων, διαιτητικών ινών, βιταμίνης C, καλίου και άλλων απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων. Είναι επίσης χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες, καθιστώντας τα μια υγιεινή επιλογή για όσους προσέχουν το βάρος τους.